top of page
Welcome

Kedves Látogatóm,

köszönöm, hogy erre jársz. kerülj beljebb!

Egy utazásra invitállak. A rengeteg külső és belső kaland után úgy érzem, azt kívánja tőlem az Élet, hogy - valami különös, sok évnyi csönd után - megosszam az élményeinket másokkal is.

Gyerekekről, harcművészetről, filmekről, spiritualitásról és könyvekről - amelyeket hol egyedül, hol kislányaimmal közösen írunk...

3 érdekesség

3 érdekesség

Harcművészetek

A harcművészetekkel ötéves koromban szerettünk egymásba - és ez a szerelem azóta is tart.

2004-ben kétszeres Tai Ji világbajnoki címet sikerült szereznem. Ez bár nagy dolognak hangzik, az én valóságom azért az, hogy az érmek csupán azt bizonyítják, hogy valaki képes napi sok órán át gyakorolni.

Számomra a harcművészetek ennél sokkal többet jelentenek, ezért 2005 januárjában Kínába költöztem, hogy mélységeiben is megismerjem ezt az ősi kultúrát.

Ez volt az a pont, amikor elkezdődött legutóbbi, és eleddig legmeredekebb kalandom, amelyre azóta már mondtam néhányszor, hogy "bocs, nem erre szerződtem, kiszállnék"... ami persze lehetetlen.

Dehát - állítólag - ezek a kalandok a legjobbak...

Könyvek

 

 

Évek óta tudom, hogy meg kell írnom, de valahogy nem értettem, mi folyik körülöttem. Még a történet elejéről sem volt fogalmam.

A miértekről. Hogy miért kellett elköltöznöm Kínába, aztán Hongkongba, és hogy mire tanít az, hogy a taoista apácaságot félretéve született két gyönyörű kislányom.

A történet kacifántos, misztikus, nem fér bele egy könyvbe. Megkérdeztem hát drága Schäffer Erzsit, hogy egy interjúban esetleg össze tudná-e foglalni, hátha ő majd rátapint a lényegre és megvilágítja előttem is. Megható cikkéért szívem minden hálájával érzek Felé... ám bárhogyan is próbáltam, még az Ő gyémántporos írásából sem értettem meg a miértjeimet.

Amikor végre egy kedves barátom elkezdett biztatni, hogy írjak neki egy romantikus "muszlimlányos-misztikus" regényt, ő majd kiadja nekem, hogy legyen miből vacsorát venni a gyerekeknek, és nekiálltam magam is írni, akkor elkezdtem megérteni. Pedig azt hittem, az első regény, "A kabuli boszorkány" nem is rólam szól. Pedig dehogynem. Minden egyes szereplő tükröt tart.

Ezért (és hogy legyen miből vacsorát venni...) úgy döntöttem, folytatom az írást. Kalandokról, misztikumról, szerelemről, ősi kultúrákról. Elrettentőt, hihetetlent, csodával telit...

És ha mégoly drámai köntösben is, minden egyes történet igaz.

Filmek

 

 

Filmkészítőként kaptam néhány díjat a világ körül.

Legszuperebb élményeim közé tartozik, hogy 2008-ban egyike lettem a bestseller-író Paulo Coelho által szervezett filmes verseny győzteseinek. Coelho csapata több mint 6000 rövidfilm közül, kilenc fiatal rendező munkájából állította össze "A portobellói boszorkány" c. nagysikerű könyv filmváltozatát.

Paulo-val és a többi rendezővel egy csapatban sétáltunk a Római Filmfesztivál vörös szőnyegén (egyébként épp George Clooney után - kár, hogy ő egy teljesen másik produkcióban szerepelt), és együtt vettük át a fesztivál különdíját. A kisbabámat mindeközben végig a hordozójában öleltem - nem sok hasonlót láthatott addig az a vörös szőnyeg...!

Képes önéletrajz

Anno...
Anno...

* Sok-sok versmondás, TV-műsorok, fellépések a kórussal, filmek a kamera mindkét oldalán... 80 szavalóverseny, 79 aranyérem. Az utolsó verseny egy keresztény iskolák közötti megmérettetés volt, melynek szünetében kivívtam egy tiszteletreméltó, idős zsűritag rosszallását azzal, hogy önfeledten táncoltam a terem közepén. Nem bánom. Bronzérmet kaptam. A képen, mely a Nemzeti Audiovizuális Archívum oldaláról származik, Dévényi Tibi bácsival színesítjük éppen a magyar kamaszok életét.

press to zoom
Tai Ji versenyek
Tai Ji versenyek

* 2004-ben mindössze 4 hónapnyi edzés után megnyertem az olaszországi perugiában megrendezett világbajnokságot Chen stílusú Tai Ji formagyakorlat kategórában. Ugyanebben az évben a Magyarországon megrendezett Kung Fu Világkupán is első helyezést értem el. Úgy éreztem azonban, hogy a versenyek számomra nem összeegyeztethetőek a valódi Tai Ji szellemiségével, ezért nem neveztem többször, hanem Kínába költöztem, hogy az ott élő mesterektől tanulhassak tovább.

press to zoom
Shaolin
Shaolin

* A Shaolin Templom mestereitől sokat tanulhattam az ősi kínai művészetekről. A képen látható harcos szerzetessel első dengfeng-i utam során találkoztam: több magyar társammal együtt Xing Yi-t tanultunk Tőle. Szívem közepében van még "Nagyszakáll Mester", Shi DeYang Nagymester, és nem utolsósorban Duan Shifu, aki még Magyarországon vezetett be a Yang és Chen stílusú Tai Ji rejtelmeibe. A csodás fotót Szy György készítette.

press to zoom
Taoizmus
Taoizmus

* Mivel eleve rendkívül közelinek éreztem magamhoz a taoista filozófiát, életem legnagyobb álma teljesült azzal, hogy felvételt nyertem Kína egyik taoista templomába,ahol szerzetesként élhettem.

press to zoom
Vosho Bushalo
Vosho Bushalo

* Paulo Coelho produkciója, a "The Experimental Witch" nagysikerű könyve, "A portobellói boszorkány" filmváltozata. A nemzetközi verseny több mint 6000 pályaműve közül kilenc rendező rövidfilmjeiből állították össze a nagyjátékfilmet. "Vosho Bushalo" című nyertes alkotásunkban a főszerepet a tehetséges új-zélandi színésznő, Kate Sullivan játszotta, a partnere édesapám volt. Palya Bea "Anyám, anyám" dala szolgált megható aláfestésül Athena, az árva lány drámai önkereséséhez.

press to zoom
Paulo Coelho
Paulo Coelho

* 2009-ben a Római Filmfesztiválon közösen készített filmünkkel különdíjat vehettünk át. A képen Paulo, a rendezők és a főszereplők, és a fesztivál legifjabb látogatója: Dia lányom a hordozójában, félálomban...

press to zoom
A pillangó álma
A pillangó álma

* Az "I Shot Hong Kong" filmfesztivál különdíjas alkotása - egy film az álom és ébrenlét határáról. A Szent szerepét Howard McCrary Grammy díjra jelölt zeneszerző és színész alakítja. A képen két további főszereplőnk, Kate Sullivan és Michael Chan láthatóak.

press to zoom
I Shot Hong Kong
I Shot Hong Kong

* Az "I Shot Hong Kong" filmfesztiválon "A Pillangó álma" alkotóival. A képen balról jobbra: Michael Chan (Lee), Paul Mackintosh (producer), Bán Lilla (rendező), Kate Sullivan (Anna), Howard McCrary (A Szent). A fotót Elden Cheung készítette.

press to zoom
Videók
Videók

* A Hongkongban megalapított Lilla UnLimited számtalan művészi igényű videót készített cégeknek, szervezeteknek és magánszemélyeknek. A képen az Ian McDonald "Dervisház" című díjnyertes regényéhez készített könyvtrailer egyik jelenete látható. A legendás "mézzé lett ember" szerepét Bán Miklós alakítja.

press to zoom

a képekre klikkelve nagyban is megnézheted őket

Képes önéletrajz

Jelen

Két gyönyörű kislányommal immár Magyarországon élünk...
És ha folyton változik is minden,
a csodák és kalandok nemcsak velünk tartanak, de mostanra háromszor annyi van belőlük.
„A tegnapi dolgokról nem is beszélek, mert tegnap még nem az voltam, aki ma vagyok."
- mondta Alice.
A gyerekek kényelmesen érzik magukat a változások közepette,
anya meg mindent megtesz, hogy saját maga gyermek is legyen.
Diával és Eszterrel ma már együtt írjuk a történeteinket
- melyeket hamarosan nyomtatásban is olvashattok.
Jelen
Írj nekem

Írj nekem

Kedves Látogatóm, kérlek, iratkozz fel a levelezőlistára!

Legfeljebb kéthetente küldünk Neked valami érdekeset, szívhezszólót... A "Feliratkozom" gombra való kattintással azt jelzed, hogy elfogadod az Adatvédelmi Tájékoztatót:

Köszönöm, hogy megtisztelt levelével!

bottom of page